שאלות נפוצות

השיטה מוכרת ומתוקפת כשיטה אפקטיבית לטיפול בטראומה על ידי (המוסדות העיקריים):
התאחדות הפסיכולוגים האמריקאית (American Psychological Association)
המכון הלאומי הבריטי למצוינות קלינית (National Institute of Clinical Excellence).
האגודה הבין לאומית למחקר בלחץ טראומטי (International Society for Traumatic Stress Studies)
התאחדות הפסיכיאטרים האמריקאית (The American Psychiatric Association)
הארגון הבינ"ל לחקר הטראומה (ISTSS)
האגף לטיפול במשוחררי הצבא האמריקאי (The Department of Veteran’s Affairs)
אגף השיקום של משרד הביטחון (ישראל)
המועצה הלאומית לבריאות נפש (ישראל)

הטיפול בEMDR הוא לא פרוצדורה פשוטה שבה מזיזים את העיניים מצד לצד, היא פסיכותראפיה מורכבת שבכדי לעסוק בה, המטפלים נדרשים להיות בעלי תואר שני בעו"ס / פסיכולוגיה או פסיכותראפיה. השיטה מכילה מספר מרכיבים, כשתנועות העיניים – להן אנו קוראים גילוי בילטראלי, הוא רק אחד מהם. הגירוי הבילטראלי מסיט את תשומת הלב של המטופל החוצה, במקביל, תוך שהוא מתמקד פנימה בחומר מציק ומפריע. ניתן גם להשתמש בגירויים בילטראלים אחרים כמו טפיחות על הידיים, ברכיים, שימוש במכשיר ועוד.

התחום הנוירוביולוגי הינו תחום צעיר וחדש יחסית, רק בשנים האחרונות החלו להשתמש במחקרים בfmri על מנת להראות כיצד השינויים במח נראים – הלכה למעשה. אנו יודעים כיום שמטופלים שמוחם נסרק בfmri לפני ואחרי הטיפול, נראים בברור שינויים במיקום של הטראומה במח וכי קליפת המח פעילה בזמן העבודה על הטראומה ב EMDR.

במהלך הטיפול, זיכרונות מטרידים ולא נעימים עולים למודעות. בעקבות כך האדם יכול להגיב באופן אינטנסיבי מהבחינה הרגשית – בכי, כעס, בושה, אשמה ועוד. כמו כן יכול להגיב גופנית – קוצר נשימה, בכי עז, רעידות ועוד. לא כל המטופלים מגיבים בסערת רגשות ולא באותה חומרה. בסיום הטיפול, המטפל יסייע למטופל להרגע ולחזור לעצמו. לאחר הטיפול, החומר שעלה בטיפול יכול להמשיך את העיבוד בצורת חלומות, זכרונות שצפים ועוד. אלו הם תכנים חשובים מאד שיש להביאם למפגשים העתידיים עם המטפל, וייתכן שהעלאת תכנים אלו בבית תסיים את העיבוד והתהליך שהחל בחדר המטפל.

כל מקרה הוא ייחודי, אבל יש פרוטוקול סטנדרטי של 8 שלבים שכל מטפל עוקב אחריו. זמן העבודה בכל שלב משתנה ממטופל למטופל, על פי צרכיו. השלבים כוללים לקיחת היסטוריה, הכנה של הקליינט, זיהוי מטרות ומרכיביהן, עיבוד אקטיבי של הזיכרונות מהעבר, ההווה והעתיד הרצוי , התקנה, סריקת גוף , סגירת המפגש והערכה. עיבוד הזיכרון כולל את השימוש בגירוי הבילטראלי (לעקוב עם העיניים אחר תנועות היד של המטפל, טפיחה על הברכיים או השימוש במכשיר של המטפל) בזמן שהמטופל מתרכז באספקטים שונים. לאחר כל סט של תנועות, המטופל יתאר בקצרה מה הוא חווה.

בסוף המפגש, המטופל יוכל להשתמש בטכניקה שלמד מהמטפל על מנת לסיים את המפגש כשהוא רגוע ושליו. בסיום טיפול EMDR, זכרונות קודמים שהפריעו וכאבו וסיטואציות מההווה לא אמורות להוות עוד בעיה, ודרכי התמודדות בריאות אמורות להחליף אותם.

מספר הפגישות תלוי בבעיה הספציפית שעמה מגיע הפונה ובהיסטוריה שלו. אולם, מחקרים רבים הראו שטראומה בודדת אחת יכולה להיות מעובדת בתוך 3 מפגשים אצל 90% מהפונים. לא כל אירוע מטריד צריך להיות מעובד אבל כמות המפגשים תלויה בהיסטוריה של המטופל ואילו אירועים חווה בחייו, עד כמה הם מורכבים, מה חווה בילדותו, התבגרותו. ככל שהאירועים הטראומטיים מורכבים ורבים יותר – כך מתארך הטיפול שכן יש לעבוד על אירועים אלו ולבסס את יכולת המטופל לשאת עיבוד זה.

במידה ומדובר במטפל למבוגרים, אני ממליצה לבדוק האן הוא מטפל מוכר ומוסמך על ידי הארגון האירופאי והאם הוא חבר בארגון EMDR הישראלי. כמו כן האם הוא לומד, מתפתח, מקבל הדרכה, ומטפל בEMDR כשיטה טיפולית, ולא ככלי טיפולי.
במידה ומדובר במטפל ילדים – הייתי מוסיפה לעיל את הבדיקה האם למד את שני השלבים לטיפול בילדים והאם מקבל הדרכה ממוקדמת, על ידי מדריך ספציפי לטיפול בילדים.

השיטה קיימת מסוף שנות השמונים, ובאירופה וארה"ב הינה מוכרת מאד ומפותחת. לוקח שנים רבות עד ששיטת טיפול הופכת להיות נחלת הידע של הציבור הרחב. בישראל, המוסדות הממשלתיים שמרנים מאד ומתקשים לקבל שיטות טיפול חדשות יחסית. לעומת זאת, באירופה השיטה מצליחה מאד ומוכרת על ידי המוסדות הממשלתיים. עמותת EMDR ישראל פועלת רבות על מנת להנגיש את השיטה למטפלים ובשנים האחרונות כל הקב"נים בצה"ל, במשטרה ובשב"ס עוברים הכשרה בשלב הראשון של השיטה, כמו כן עובדים ומטפלים בemdr, היחידה לתגובות קרב בצה"ל, מרכזי חוסן, מרכזים לטיפול בתקיפה מינית ועוד.

נמצא כי הטיפול מאד יעיל בעבודה עם פוסט טראומה, טראומות שונות, חרדות, פוביות, משברי חיים, OCD, דיכאון, ולמעשה, כל נושא אשר מפריע לאדם והוא רוצה לעשות בו שינוי.

. הטיפול מתאים למגוון רחב של בעיות רגשיות והתנהגותיות
התפיסה היא כי הבעיות וההמנעויות שלנו נובעות מחוויות אותן המח לא הצליח לעבד ולהכיל ולכן ישנם תסמיני חרדה, דיכאון, פוביות, בעיות התנהגות ועוד תסמינים המקשים על האדם לחיות חיים מלאים ושלווים.

במהלך שנות עבודתי כקב"נית התמחתי בטיפול בטראומה ,הפרעות חרדה לסוגיהן השונים, פוביות, פוסט טראומה וכאבים כרוניים. כמו כן ניתן להכין אנשים לאירועים עתידיים – תחרויות ספורט, עמידה מול קהל ועל מה
.שדורש משאב ואנרגיה.